Browar Mycielskich - Poznań

Industrialne
  • 11/10/2018
  • 1933
  • 4

Opis miejsca


Rodzina Mycielskich sprowadziła się do majątku Kobylepole przed zaborami. Ich posiadłość należała do największych w Wielkopolsce. Częścią majątku był wybudowany w 1872 r. browar, który nieprzypadkowo stanął nad Cybiną – do produkcji dobrego piwa potrzebne było odpowiednie źródło wody. Browar na Kobylepolu działał niemal nieprzerwanie do 1976 r., piwo warzyli tutaj Niemcy i Polacy. Przez wiele lat niemal 150-letni budynek ulegał stopniowej degradacji, dziś przypomina ruinę. Kilka lat temu obiekt z kilkoma hektarami dookoła kupił poznański deweloper Nickel. Najpierw obok browaru wybudował osiedle “z wyższej półki” – Warzelnię, a teraz zabiera się za renowację XIX-wiecznego budynku, który ma być częścią kompleksu na skarpie nad Stawem Browarnym na Kobylepolu.

Browar Mycielskich Poznań

Koordynaty


Lat / Lng: 52.393457, 17.015829

Postaw nam kawę


Podoba Ci się to co robimy? chcesz pomóc w rozwoju urbexy.pl?

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ocena


5 / 5

Komentarze


    Miejsce niedostępne. Budynek jest remontowany i zapewne będzie częścią floty mieszkalnej, która wybudowała się na terenie browaru (swoją drogą ciekawy design tych budynków jest, aczkolwiek trochę za bardzo “kwadratowy” w jednym miejscu)

    Data wizyty: 15/09/2019

    W 1865 r. w swych dobrach w podpoznańskim Kobylepolu, hrabia Józef Mycielski rozpoczął budowę browaru, który miał wkrótce rozsławić rodzinę w szerokim świecie. Budynki browaru stanęły w pobliżu nieistniejącego już pałacu, zbudowanego w latach 40. XIX stulecia, a zburzonego po zakończeniu II wojny światowej. Hrabia Józef podczas swej podróży po Czechach, zasmakował w piwie pilzneńskim i postanowił produkować podobne piwo w Kobylepolu. Budowę obiektów zakończono w 1872 r. Lokalizacja zakładu w tym miejscu miała jeszcze swoje dodatkowe uzasadnienie. Jak wiadomo, produkcja piwa wymaga wielkich ilości wody. Tę pobierano ze stawu, powstałego po spiętrzeniu czystych wód Cybiny (obecny Staw Browarny). W zimie wyciągano stamtąd lód, który wykorzystywano w lodowni, znajdującej się w piwnicach. Przechowywano tam nawet 5 tys. beczek piwa. Zakład składał się z dwóch budynków. W jednym mieściła się słodownia, a w drugim warzelnia zacieru i fermentownia. Warto dodać, że browar Mycielskich, jako pierwszy na ziemiach polskich, był wyposażony w żelazne kadzie i kocioł warzelny.
    W 1890 r. Mycielscy sprzedali browar niemieckiemu przedsiębiorcy Adolfowi Gustawowi Gernsterkornowi, który dalej warzył tu piwo. Zakład zmienił nazwę na „Brauerei Gutenbrunn” (Gutenbrunn – Kobylepole). W rękach niemieckich browar pozostał do 1920 r., kiedy to odkupiła go polska spółka i przekształciła w firmę Browar Kobylepole Sp. z.o.o. Zakład przeszedł gruntowną modernizację, a w ofercie firmy znalazły się m.in. takie piwa, jak: Salwator Kobylepolski, Porter Kobylepolski, Piwo Jasne Dubeltowe, Kozieł, Piwo Królewskie i inne, a także oranżada i lemoniada. Produkowano to nawet 125 tys. litrów piwa rocznie. Piwo z Kobylepola trafiało zarówno na rynek lokalny, jak i na eksport.
    W okresie okupacji, dalej produkowano tu piwo, z tym, że pod niemieckim zarządem rodziny Gerstenkornów.
    W wyniku działań wojennych, ponad 60% zabudowy browaru uległo zniszczeniu. Dzięki przedwojennym pracownikom, którzy ochotniczo zabrali się do pracy, browar wznowił produkcję już w 1945 r., warząc lekkie piwo „Imperator”. Browar został wkrótce odbudowany a produkcja osiągnęła poziom 700 tys. litrów rocznie. Jednak w 1976 r. zakończono produkcję piwa w Kobylepolu.

    Data wizyty: 17/05/2018

    Super miejsce , niestety graniczy bezpośrednio z nowowybudowanymi loftami , wiec trzeba być dyskretnym

    Bardzo fajne miejsce, cieć z przodu, wejście od strony stawu. Całkiem spory budynek, warty zobaczenia, klimacik jest 🙂

Dodaj komentarz